Daders

Eén omschrijving van de kindersekstoerist bestaat niet. Kindersekstoeristen kunnen van alle leeftijden, nationaliteiten, godsdiensten en lagen van de bevolking zijn. Rijk of arm, hetero- of homoseksueel, getrouwd of single. Daders kunnen afkomstig zijn uit het buiten land maar ook uit het binnenland. Hoewel het merendeel man is, zijn er ook vrouwelijke kindersekstoeristen.

Dader voorbeeld

Dadertypes

Er is geen typische dader, het zijn toeristen, zakelijke reizigers, migrerende werknemers, expats maar ook ‘goede doelen’ vrijwilligers. Daders worden onderscheiden in drie categorieën.

1. Situationele daders

Daders die niet van te voren gepland hebben gebruik te maken van kinderprostitutie maar hier ter plekken mee in aanraking komen en gebruik van maken.

  • De Toerist

De vakantieganger die eigenlijk een seksuele voorkeur voor volwassenen heeft, maar als de gelegenheid zich voordoet in het buitenland seks heeft met een minderjarige (doorgaans een kind dat de puberteit al heeft bereikt).

  • De emigrant/expat

De emigrant of expat, die eigenlijk een seksuele voorkeur voor volwassenen heeft, maar als de gelegenheid zich voordoet in het buitenland seks heeft met een minderjarige (doorgaans een kind dat de puberteit al heeft bereikt). 

2. De Preferentiële dader

Daders die reizen met als doel om misbruik te maken van kinderen zijn hier bewust en actief naar opzoek.

  • De weldoener

De zogenaamde ‘weldoener’ met een seksuele voorkeur voor kinderen gebruikt
de hulpverlening om kinderen te kunnen misbruiken, bijvoorbeeld onder de dekmantel van noodhulp, als vrijwilliger of door het oprichten van een schooltje of kindertehuis.

  • De sekstoerist

De toerist die bewust een reis maakt naar een plaats of gebied waar kindermisbruik mogelijk is. Daarnaast kunnen ze seksuele interesse hebben in volwassenen. Een preferentiële kindersekstoerist is alleen pedofiel wanneer hij of zij een seksuele voorkeur heeft voor kinderen die nog niet in de puberteit zijn. Pedofielen vormen de kleinste groep van kindersekstoeriste.

Voorbeeld preferentiële dader

3. Live webcamsekstoerist

Deze persoon blijft in eigen land, maar betreedt wel het internet om via een webcam live kindermisbruik in een ander land aan te vragen of te regisseren (dit wordt ook wel ‘webcamkindermisbruik door buitenlanders’ genoemd). Bij dit dadertype zijn drie  animaties, die specifiek gericht zijn op verschillende continenten.

Voorbeeld Webcam misbruik Oost Europa