Daders kindermisbruik

Eén omschrijving van een kindermisbruiker die op reis gaat bestaat niet. Zij kunnen van alle leeftijden, nationaliteiten, godsdiensten en lagen van de bevolking zijn. Ze kunnen hetero- of homoseksueel zijn, getrouwd of single. Daders van kindermisbruik kunnen afkomstig zijn uit het buitenland, maar ook uit het land zelf. Hoewel het merendeel man is, zijn er ook vrouwelijke kindermisbruikers.

Dader voorbeeld

Dadertypes

Er is geen typische dader van kindermisbruik. Het zijn toeristen, zakelijke reizigers, migrerende werknemers, expats maar ook ‘goede doelen’ vrijwilligers. Daders worden onderscheiden in drie categorieën.

1. Situationele daders

Daders die niet van te voren gepland hebben gebruik te maken van een minderjarige die wordt uitgebuit in de prostitutie, maar hier ter plekke mee in aanraking komen en hier gebruik van maken.

  • De toerist/zakenreiziger

De vakantieganger of zakenreiziger die eigenlijk een seksuele voorkeur voor volwassenen heeft, maar als de gelegenheid zich voordoet in het buitenland seks heeft met een minderjarige (doorgaans een kind dat de puberteit al heeft bereikt).

  • De emigrant/expat

De emigrant of expat, die eigenlijk een seksuele voorkeur voor volwassenen heeft, maar als de gelegenheid zich voordoet in het buitenland seks heeft met een minderjarige (doorgaans een kind dat de puberteit al heeft bereikt). 

2. Preferentiële daders

Daders die reizen met als doel om seksueel misbruik te maken van kinderen. Zij zijn hier bewust en actief naar op zoek.

  • De weldoener

De zogenaamde ‘weldoener’ met een seksuele voorkeur voor kinderen gebruikt
de hulpverlening om kinderen te kunnen misbruiken. Bijvoorbeeld onder de dekmantel van noodhulp, als vrijwilliger of door het oprichten van een schooltje of weeshuis.

  • De sekstoerist

De toerist die bewust een reis maakt naar een plaats of gebied waar kinderen worden uitgebuit in de prostitutie. Daarnaast kunnen ze seksuele interesse hebben in volwassenen. Een preferentiële sekstoerist is alleen pedofiel wanneer hij of zij een seksuele voorkeur heeft voor kinderen die nog niet in de puberteit zijn. Pedoseksuelen gaan daadwerkelijk over tot misbruik van kinderen. Pedoseksuelen vormen de kleinste groep van kindermisbruikers op vakantiebestemmingen.

Voorbeeld preferentiële dader

3. Live webcamsekstoerist

Deze persoon blijft in eigen land, maar betreedt wel het internet om via een webcam live kindermisbruik in een ander land te bekijken of te regisseren.

Voorbeeld Webcam misbruik Oost Europa

Voorbeeld Webcam misbruik Azië

Voorbeeld Webcam misbruik Afrika