Wat moet je niet doen voor kinderen in armoede? 

Onderstaande situaties kunnen erop wijzen dat je getuige bent van kindermisbruik op reis. Zorg ervoor dat je geen onderdeel van het probleem wordt.

 

Geef niet aan bedelende kinderen

Hoe hard het ook kan zijn, geef bedelende kinderen geen geld. Door ze geld te geven, houd je dit in stand en gaan ze niet naar school. Ze leveren immers meer op als ze bedelen. Wanneer kinderen op straat leven wordt het geld meestal afgepakt door bendeleiders. Je kunt hen hooguit wat te eten geven. Neem ze dan niet mee in een restaurant, want hiermee normaliseer je dat kinderen met vreemden mee gaan. Geef de bedelende kinderen liever een zakje met iets te eten/drinken erin en/of steun lokale organisaties die arme gezinnen helpen en kinderen naar school laten gaan.

Koop niets van kinderen die werken op ongebruikelijke tijdstippen

Kinderen verkopen allerlei producten aan toeristen, zoals bloemen, voedsel of telefoonkaarten. Of ze fungeren als gids of wassen autoruiten. Het is van belang dat deze kinderen naar school gaan en hun school niet lijdt onder het werk dat ze doen. Kinderen die tijdens schooltijden, ’s avonds laat of ’s nachts werken, gaan niet of nauwelijks naar school. Door iets van hen te kopen, houd je het eigenlijk in stand.

Ga niet naar weeshuizen

In toeristische gebieden zijn vaak ook weeshuizen. Je moet weten dat de kinderen in deze weeshuizen in de meeste gevallen nog één of twee ouders hebben (80%). Ze komen terecht in weeshuizen vanwege armoede. Bezoek geen weeshuizen, doneer geen geld of bezoek geen dansshows met weeskinderen. Zo houd je een systeem in stand waarin kinderen onnodig (lang) in weeshuizen opgroeien. Lees er meer over op: www.stopweeshuistoerisme.nl.

 

Wat kun je wel doen als je getuige bent van kindermisbruik op reis? Dat lees je hier.