Slachtoffers

Slachtoffers van kindersekstoerisme komen meestal uit kwetsbare groepen. Het zijn kinderen die in armoede leven, kinderen uit minderheidsgroepen, straatkinderen, werkende kinderen  en kinderen die thuis misbruikt of verwaarloosd worden.

Gevolgen voor het kind

Seksueel misbruik, waaronder kindersekstoerisme, heeft grote emotionele, psychologische, fysieke en sociale gevolgen voor de slachtoffers. Misbruik en uitbuiting gaan doorgaans gepaard met lichamelijk en geestelijk geweld, wat leidt tot verwondingen, pijn en angst. Slachtoffers hebben een groot risico op ongewenste zwangerschap, hiv/aids en andere soa’s. Op de lange termijn krijgen ze te maken met schuldgevoelens, depressie, trauma’s en een negatief zelfbeeld. Slachtoffers gaan verder vaak gebukt onder een stigma en worden uitgesloten van onderwijs. Seksueel misbruik heeft dus een negatieve invloed op de gezondheid, het welzijn en de toekomstmogelijkheden van kinderen. Eenmaal in de prostitutie is het verschrikkelijk moeilijk hier weer uit te komen.

Gevolgen voor de gemeenschap

De schadelijke gevolgen van seksueel misbruik voor het kind, hebben een ontwrichtende werking op de gemeenschap. Op kindersekstoerisme-bestemmingen, waar doorgaans veel (kinder)prostitutie voorkomt, is het oplopen van hiv/aids en andere soa’s een risico voor gehele gemeenschap. Ook trekt de sector criminaliteit en corruptie aan. Daarnaast spreekt het (kinder)sekstoerisme-imago alleen een kleine doelgroep aan. Toerisme kan zich dan niet optimaal ontwikkelen, want de bestemming krijgt een slechte reputatie bij toeristen en investeerders. Kindersekstoerisme ondermijnt dus de ontwikkeling van een welvaart brengend en duurzaam toerisme.