Daders

Eén omschrijving van de kindersekstoerist bestaat niet. Kindersekstoeristen kunnen van alle leeftijden, nationaliteiten, godsdiensten en lagen van de bevolking zijn. Rijk of arm, hetero- of homoseksueel, getrouwd of single. Hoewel het merendeel man is, zijn er ook vrouwelijke kindersekstoeristen.

Niet alleen toeristen

In tegenstelling tot wat de term kindersekstoerist doet vermoeden, gaat het niet alleen om toeristen. Ook emigranten, expats, zakenreizigers, hulpverleners, vrijwilligers, militairen, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en mensen die tijdelijk in het buitenland werken, kunnen kindersekstoerist zijn. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Een vakantieganger of (zaken)reiziger die naar een ander land reist om een minderjarige te misbruiken of dit ter plekke besluit te doen.
  • Een emigrant die die zich mengt onder de plaatselijke bevolking en geld of presentjes uitdeelt. Door de vertrouwens- en afhankelijkheidsrelatie wordt het misbruik vaak niet opgemerkt of wordt er geen aangifte gedaan.
  • Een zogenaamde weldoener die hulpverlening gebruikt om kinderen te misbruiken, bijvoorbeeld via ‘noodhulp’, als vrijwilliger of door het oprichten van/werken in een schooltje of weeshuis.
  • Een webcamkindersekstoerist (of ‘live webcamsekstoerist’) blijft in eigen land, maar betreedt wel het internet om via een webcam live kindermisbruik in een ander land aan te vragen of te regisseren. Terre des Hommes deed onderzoek naar webcamkindersekstoerisme.

Seksuele voorkeur

De meeste kindersekstoeristen zijn situationele daders. Zij plegen seksuele handelingen met een minderjarige als de mogelijkheid zich voordoet. Deze daders hebben geen seksuele voorkeur voor jonge kinderen en misbruiken daarom meestal minderjarigen die al in de puberteit zijn.

Er zijn ook preferentiële daders. Zij zijn bewust en actief op zoek naar seks met kinderen. Daarnaast kunnen ze seksuele interesse hebben in volwassenen. Een preferentiële kindersekstoerist is alleen pedofiel wanneer hij of zij een seksuele voorkeur heeft voor kinderen die nog niet in de puberteit zijn. Pedofielen vormen de kleinste groep van kindersekstoeristen.

 

Bekijk animatiefilmpjes over de verschillende dadertypen in de Toolkit Kindersekstoerisme.