Wat moet je niet doen? 

Geef niet aan bedelende kinderen

Hoe hard het ook kan zijn, geef  bedelende kinderen geen geld. Door ze geld te geven, houd je dit in stand en gaan ze niet naar school. Ze leveren immers meer op als ze bedelen. Wanneer kinderen op straat leven wordt het geld meestal afgepakt door bendeleiders. Je kunt hen hooguit wat te eten geven. Neem ze dan niet mee in een restaurant, maar geef hen een zakje met iets te eten/drinken erin. Als je deze kinderen wilt helpen,

Geef niet aan kinderen die werken op ongebruikelijke tijdstippen.

Kinderen verkopen allerlei producten aan toeristen, zoals bloemen, voedsel of telefoonkaarten. Of ze fungeren als gids of wassen autoruiten. Het is van belang dat deze kinderen naar school gaan en hun school niet lijdt onder het werk dat ze doen. Kinderen die tijdens schooltijden, ’s avonds laat of ’s nachts werken, gaan niet of nauwelijks naar school. Door iets van hen te kopen, houd je het eigenlijk in stand.

Houd je ogen open voor seksueel misbruik van kinderen.

Kinderen die in direct contact staan met toeristen die vele malen rijker zijn dan zij, zijn extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Het is de taak van ons allemaal om kinderen hiertegen te beschermen, alert te zijn op signalen en vermoedens te melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl.

Ga niet naar weeshuizen.

In toeristische gebieden zijn vaak ook weeshuizen. Je moet weten dat de kinderen in deze weeshuizen in de meeste gevallen nog één of twee ouders hebben (80%). Ze komen terecht in weeshuizen vanwege armoede. Bezoek geen weeshuizen, doneer geen geld of bezoek geen dansshows met weeskinderen. Zo houd je een systeem in stand waarin kinderen onnodig (lang) in weeshuizen opgroeien.