Melding & aangifte

Melding maken van een verdachte situatie is niet hetzelfde als het doen van aangifte. Een aangifte doen betekent letterlijk: ‘ik doe een verzoek tot strafvervolging’. Dat is bij het doen van een melding niet aan de orde.


Melding leidt niet ‘zomaar’ tot aanhouding

Wij kunnen ons voorstellen dat het melden van een verdachte situatie rondom seksueel misbruik van een minderjarige lastig kan zijn. Want stel je voor dat er niets aan de hand is en je onterecht een melding doet over iemand. Dan is het belangrijk om te weten dat iemand niet zomaar wordt aangehouden.

Als je een melding doet bij Meldkindersekstoerisme.nl, wordt je melding (indien gewenst, zonder jouw naam en contactgegevens) doorgestuurd naar de politie. De belangrijkste taak van de politie is te doen aan waarheidsvinding. Dit betekent dat eerst moet worden uitgezocht of de informatie die met de politie gedeeld is, ook daadwerkelijk juist is. Opsporingsonderzoeken naar meldingen van kindersekstoerisme kunnen om die reden leiden tot verschillende uitkomsten. Een van die uitkomsten is dat er onvoldoende bewijs is om (op dat moment) over te gaan tot bijvoorbeeld huiszoeking of aanhouding.

Dit wil niet zeggen dat de politie niets met de melding doet. De informatie wordt zoveel als mogelijk vastgelegd in systemen, zodat bij eventuele toekomstige meldingen deze informatie mogelijk weer goed van pas komt. Wees daarom zo zorgvuldig en uitgebreid mogelijk met het beschrijven van: situaties en signalementen. Via deze website is het ook mogelijk een foto of filmpje te uploaden.

Ben je zelf slachtoffer van seksueel misbruik en heb je geen Nederlandse nationaliteit, meld je dan bij jouw lokale politie.